FF #6 Om tilblivelsen af en strikkeopskrift – og opskriften på super simple børneluffer

Lad mig starte med en indrømmelse. Når det kommer til strikke-(og hækle-)opskrifter, er jeg lidt dobbeltmoralsk. På den ene siden synes jeg det kunne være super fedt hvis jeg kunne sælge nogle af mine opskrifter, og har egentlig ikke rigtig lyst til bare at forære dem væk. På den anden side har jeg endnu aldrig selv betalt for en opskrift. Der findes så mange gratis, og jeg følger dem meget sjældent fuldt ud alligevel. Der er altid lige et eller andet jeg gerne vil have eller gøre lidt anderledes. En teknik jeg foretrækker fremfor en anden, eller et design jeg bedre kan li’.

Det giver rigtig god mening, at mange opskrifter koster penge, for det er slet ikke “bare lige” at skrive sådan en. Den mindste del er næsten at designe hvad end det er man vil strikke. Udfordringen er at få det skrevet og formuleret så det også giver mening for andre, så de kan bruge den og få det tiltænkte resultat. Billedet ovenfor er de noter jeg har taget til mig selv, om luffen jeg netop har strikket. Skulle jeg bare lave en magen til med det samme, havde jeg næppe skrevet noget ned, men nu tænkte jeg det kunne være sjovt at forsøge at lave en reel opskrift. Bid mærke i, at jeg kalder lufferne “super simple” og “lynhurtige”. Det er de også! Ingen fancy mønstre, ingen forskel på højre og venstre, en helt basis opskrift (som man så selv kan lege videre med, hvis man vil). Men man skal sandsynligvis være temmelig garvet strikker, og/eller have luffen ved siden af, for at kunne lave en magen til, udfra de noter (når man ikke er opfinderen af den aktuelle short hand).


Lynhurtige, lette luffer

Luffen strikkes fra fingerspidserne mod håndledet. Fingre/hånd og tommel strikkes hver for sig, og samles før håndledet. Opskriften kan let vendes, hvis man foretrækker at strikke fra håndledet og ud. Jeg har brugt en rest strømpegarn (lige knap 20g) og strømpepinde str 2,5mm, og strikket til et sæt hænder der lige er fyldt to år.

Fingre/hånd: Slå 16 masker op med Judy’s magic cast-on (giver en lukket start man kan strikke rundt om). Strik første omgang for at “normalisere maskerne”. Herfra tages fire masker ud på hveranden omgang, indtil der er 36 masker ialt. Således:

  1. omg.: 1r, 1udt, 6r, 1udt, 2r, 1udt, 6r, 1udt, 1r.
  2. omg.: ret.
  3. omg. 1r, 1udt, 8r, 1udt, 2r, 1udt, 8r, 1udt, 1r.
  4. omg.: ret. Osv.

Strik herefter 20 omg ret, eller til længden passer med længden fra fingerspidser til tommel-vinklen på den der skal bære luffen.

Tommel: Slå 10 masker op med Judy’s magic cast on. Strik første omgang, og tag derefter fire masker ud, på samme måde som før (altså: 1r, 1udt, 3r, 1udt, 2r, 1udt, 3r, 1udt, 1r). Strik 15 omgange ret med de 14 masker.

Det gør ingen forskel om du strikker fingre/hånd eller tommel først, men du skal kun bryde garnet på én af dem. Jeg skriver udfra at det intakte garn er på tommelen. Læg de to dele sammen, så omgangenes start mødes. Herefter strikker du først en omgang på hånden, og så videre over halvdelen af tommelens masker, så de to dele sættes sammen. Herfra starter indtagningerne, alle tommelens masker skal indtages, så luffen når tilbage til 36 masker.

Jeg tager ind hvor hånd og tommel mødes, så håndens yderste masker ligger øverst i indtagningerne, og tommelens masker “forsvinder” ind i hånden. Således:

  1. omg.: (starter yderst på tommelen) 6r, 2r sm (sidste tommel-maske og første hånd-maske), 34r (indtil sidste hånd-maske), ssk, 6r.
  2. omg.: ret
  3. omg.: 5r, 2r sm, 34r, ssk, 5r.
  4. omg.: ret. Osv.

Strik en ekstra omgang ret, og skift så til rib; 2 ret, 2 vrang. Strik 15 omgange rib og luk elastisk af med Jeny’s stretchy bind of, eller hvilken teknik du nu foretrækker. Brug den brudte ende fra hånden til at tætne samlingen mellem hånd og tommel, og sy enderne ind. Lav én magen til, til den anden hånd. Færdig!

Edit: Efter lidt brug, valgte jeg at lave nogle ændringer på næste par. For at jeg selv kan huske det, og for at vores erfaringer kan komme jer til gode, tilføjer jeg dem her.

Tommel: Omkreds på 16 m i stedet for 14. Slår 12 m op, og strikker ellers som angivet.

Ribkant: Luffen sidder bedre fast på hånden med en længere rib. På par nr to strikkede jeg 35 omgange i stedet for 15, og det fungerer rigtig godt.


Som I kan se, fylder det noget mere når det er skrevet ud. Og så er teknikkerne der bliver brugt ikke engang forklaret (der er mere forklaring og links til Jeny’s og Judy’s i min Sokkeopskrift). Den er heller ikke teststrikket eller bare læst igennem af andre end mig, så der er ingen garanti for at den faktisk virker. Og alligevel har den allerede taget en god del tid at producere. De der får teststrikket, korrekturlæst, tager lækre billeder, laver smukke overskuelige opsætninger mv. fortjener helt bestemt den smule penge en strikkeopskrift normalt koster.

Når jeg vælger at bruge gratis opskrifter, er det altid med en accept af, at kvaliteten kan svinge. Jeg går ud fra at forfatteren har et ønske om at opskriften skal være brugbar – ligesom jeg har med lufferne her, for selv den hurtigst skriblede, simple opskrift, tager tid. Men det er også fuldt forståeligt hvis man ikke kaster meget mere efter det, når man ikke har udsigt til at få noget videre for det. Det betyder så også, at jeg forventer at kvaliteten af en betalingsopskrift bør have et vist minimum. I dette tilfælde – at jeg skal sørge for en rigtig god kvalitet af mine opskrifter, hvis jeg en dag vil forsøge at sælge nogle af dem. Og måske er det bare at overtænke, og lægge unødigt pres på mig selv, men det er der jeg er nået til.

Fortæl mig rigtig gerne, om du kan bruge opskriften her. Og om du kunne være interesseret i at jeg renskriver nogle af de andre ting jeg har liggende. Strikket eller hæklet. Giv også gerne dit indspark til debatten om gratis/betalingsopskrifter – det kunne være sjovt at høre hvordan andre ser det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *