Fingernem fredag #1

Jep, jeg tænker at lave en “serie” af fingernemme fredage. Jeg får alt for ofte overtænkt hvad jeg vil skrive, og hvornår og hvordan – i stedet for at få skrevet det. Så nu prøver jeg at give mig selv en smule rammer, for at se om det kan føre det lidt lettere at gøre, og ikke bare tænke. Alt for mange muligheder giver alt for mange beslutninger der skal tages, og det må jeg jo indrømme at jeg ikke altid er lige god til. Heller ikke de små ligegyldige. Og ja, det er ca lige så dumt som det lyder, men vi har vel alle vores quirks.

Alors, fingernem fredag. Tanken er at det er indlæg om eller med forskelligt håndarbejde og kreativitet. Om det kommer til at være hver fredag eller hvordan, må tiden vise. Jeg har så godt som altid et eller andet håndarbejde igang, for udover at give nogle lækre og/eller brugbare produkter, er det min mentale restitution at sidde med. Når jeg kan komme til det. Efter at have fået Mælkebøtten bliver det til en god del mindre end jeg er vant til, men lidt har jeg da gang i.

Ind imellem joker jeg med at jeg samler på håndarbejdsteknikker. Min farmor lærte mig at hækle og strikke da jeg var barn. Min mor var systueleder i en teaterforening dengang, og lærte mig at sy – først i hånden og så på maskine, for man skal vide hvad man laver. I skolens håndarbejdstimer lærte vi forskellige måder at brodere. En ex-svigermor har lært mig at kniple og lave orkis. Gennem rollespil har jeg lært at nålebinde og brikvæve. Og på loftet står en spinderok og en skaftevæv, og venter på at jeg har plads og overskud til at lære at bruge dem.

Til hverdag er det primært strik og hækling der er gang i. Men for det meste har jeg også noget nålebinding igang, selvom der går lidt længere imellem det kommer frem. Jeg er hverken rigtig hurtig eller rigtig langsom når jeg strikker. Til gengæld er jeg typen der sjældent følger en opskrift helt som den står. Hvis jeg overhovedet bruger en opskrift, modificerer jeg den gerne, hvis der lige er noget jeg tænker kan gøres pænere eller smartere eller nemmere. Jeg synes det er fedt at kombinere elementer og teknikker jeg har forskellige steder fra, og improviserer gerne, hvis jeg har en ide om noget jeg gerne vil lave, og ikke lige kan finde en opskrift at arbejde udfra.

For tiden arbejder jeg på en bæresweater. Altså sådan en man kan have på sammen med sit barn, udenpå et bæreredskab. Det er lidt grænseoverskridende at fortælle om, for den er totalt hjemme-opfundet, så der er ingen garanti for at der kommer til at lykkes – eller blive sådan som jeg håber. Det er let nok at dele færdige arbejder, men at dele noget jeg stadig er ved at fantasere frem, indebærer risikoen for at måtte stå ved hvis det går i ged eller jeg giver op. På den anden side kan det være, at det at have fortalt om det, giver mig den sidste sjat stædighed til at gennemføre, hvis der bliver brug for det.

Endnu er sweateren ikke så langt. Jeg har nogle prøvestykker til at finde størrelse og vurdere mønster-ideer, og en krave. Når jeg er tilfreds med mønstret, og har sat mig fast på nogle mål, starter jeg raglan fra kraven. Jeg strikker den i noget umærket chunky New Zealandsk uld, så selvom jeg skriver ned undervejs, er det ikke sikkert der nogensinde bliver én magen til. Selvom jeg leger med tanken om at renskrive mine noter til en forståelig opskrift. Der virker til at være efterspørgsel på den slags. Den skal bare lige blive færdig, og blive god. Bare. Men det projekt kommer jeg jo nok til at skrive mere om, uanset hvordan det udvikler sig.

Velkommen i hvert fald til fingernem fredag. Jeg er spændt på hvad det udvikler sig til. Sig endelig til, hvis der er noget I gerne vil se eller høre mere om! Ellers sidder jeg bare her og snakker lidt med mig selv. Det er nu også hyggeligt nok. Engang imellem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *